Uusille urille

Aikuisuuden kynnyksellä meillä jokaisella on suuren päätöksen aika. Silloin asetetaan hartioille suuret paineet ja kilpaa kysytään ”mikä sinusta tulee isona?”. Tätä kysymystähän on tietysti kuultu lähes siitä asti, kun puhetta aloimme ymmärtää, eikö? Sitten tulee väistämättä se hetki, kun peruskoulu päättyy ja on tehtävä päätös, mihin opintie suuntautuu.

Melko suuri päätös niin vähillä vuosilla, eikö vain?

Monesti valinta osuu nappiin ja työnteko on mielekästä, pääsee ehkä kiipeämään edessä avautuvia porrasaskelmia ylöspäin ja tuntuu, että vain taivas on rajana. Tai on tyytyväinen siihen, mitä on ja valinta on ollut oikea. Joskus huomaa jo alkumetreillä, että onkin aika vaihtaa suuntaa. Tässä kohtaa se on todennäköisesti vielä helposti onnistuva reitinmuutos.

Entä sitten kun työvuosia ja kokemusta on kertynyt vinot pinot, voiko silloin vielä tehdä täyskäännöksen?

Uramuutoskonsultin roolissa olen tavannut paljon ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta miettimässä oman elämänsä suuntaa. Joku miettii sitä omasta tahdostaan, joku toinen on tilanteessa enemmän tai vähemmän pakotettuna. Monenlaisen myllerryksen myötä jotain työtä ei enää edes ole olemassa, joku työ taas vähenee ratkaisevasti. Jotain työtä on kyllä tarjolla, mutta halu tehdä jotain muuta on kova.

Työssäni rekrytoijana olen kuullut enenemässä määrin kommentteja, kuinka ammatinvaihto tuntuu päivä päivältä vaikeammalta. Uusia työntekijöitä valittaessa keskitytään mitä suuremmassa määrin työkokemukseen ja jo kerrytettyyn osaamiseen.

Katoaako aito halu oppia uutta CV:ssä eriteltyjen osaamisten jalkoihin?

Nykyisin työelämässä keskitytään siihen, mitä osataan tehdä parhaiten. Se on pääsääntöisesti hyvä asia ja silloin jokainen saa tehdä sitä, missä viihtyy ja tuntee onnistuvansa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että ulkopuolisia rekrytoijia käytetään ja esimiehet ja työnjohtajat voivat keskittyä siihen, missä ovat parhaita. Työnhakijoiden keskuudessa olen törmännyt tämän vuoksi heränneeseen pelkoon, että automaattiset generaattorit poimivat työkokemuksen perusteella avainsanat, joilla työntekijät valitaan.

Itsekin olen tämän haasteen tunnistanut, kun hoitovapaallani etsin osa-aikatyötä hyvin erilaisista tehtävistä, kuin mistä työhistoriani koostuu. Olin valmis tekemään ”mitä vain” ihan vain päästäkseni hengähtämään pieneksi hetkeksi vaipparallista. Hyvin perusteellisen selitystyön sain tehdä, jotta työ aivan eri alalta avautui. Se ei ollut ollenkaan helppoa. Se lopulta onnistui ja sain tehdä elämäntilanteeseen sopivaa työtä innolla ja työnantaja sai tarvittavan aukon täytettyä.

Hyvä henkilöstökumppani on kumppani niin yritysten kuin työnhakijoidenkin suuntaan. Inhimillistä otetta ei tule hävittää, monesti toki toimivien ja mainioidenkin, automaattisten työkalujen jalkoihin. Aito motivaatio ja henkilökohtaiset vahvuudet tulee huomioida kokemuksen ja ammatillisen osaamisen lisäksi. Kuinka sinä osaat tuoda motivaatiosi ja oppimisenhalusi esiin? Miten sinä olet onnistunut muutosten tiellä?

 

Minna Vesterinen
HR-ja rekrytointiasiantuntija, SHL
Go On Turku / Go On Yhtiöt

Löydä Go On tiimisi

Sinua lähin Go On tiimi auttaa työn hakemisessa.

helsinki
hameenlinna
joensuu
jyvaskyla
jarvenpaa
kotka
kouvola
kuopio
lappeenranta
lahti
mikkeli
oulu
pirkanmaa
pori
raahe
rovaniemi
seinajoki
turku
uusimaa
vaasa
vantaa
ylivieska
asiantuntijapalvelut
team-go-on