Työelämä on joukkuelaji – työnhaku on kestävyysurheilua

Sain vuosia sitten ilon seurata hyvinkin läheltä mielenkiintoista Tee-se-itse miehen maratonille valmistautumista. Tässä prosessissa painoarvoa ei liiemmin annettu valmennusoppaille, juoksukouluille tai kokeneempien neuvoille. Valmistautumisessa painotettiin mukavuusalueella pysyttelyä ja tuleva koitos nähtiin yksinkertaisena, ellei jopa naurettavan helppona –lenkkarit jalkaan, tossua toisen eteen ja äkkiäkös raavas mies 42km 195 metriä maaliin juoksee. Yksinkertaista.

Teoriassahan työnhaku on yhtä yksinkertainen suoritusten sarja –hakemus, haastattelu ja paikka on Teidän. Käytännössä työnhaku kuitenkin on maratonin kaltaista kestävyysurheilua, jossa harvoin ilman toistoja ja suunnitelmallisuutta syntyy tuloksia. Sitkeyttä vaaditaan ja rasitusvammat ovat todennäköisiä. Mikäli maaliin mielii, periksi ei voi antaa vaikka reisiä hapottaisi kuinka. Saavuttaakseen tavoitteensa on vain jatkettava matkaa.

Tuo tarinan alun juoksijasuuruus toki vältti katkerimman, keskeyttämisen, mutta aivan kenialais-etiopialaisessa eturintamassa, saati kivuttomasti mies ei matkaa taittanut. Kun kohtasin 30 kilometrin kohdalla jo parhaan iskunsa menettäneen sankarin, kyseenalaisti hän sangen karkein sanakääntein lajin mielekkyyden. Omatoimiharjoittelun mukavuusalueesta maksettiin nyt hintaa.

Jos tuloksien ja tavoitteiden saavuttamista haluaa tehostaa ja matkantekoaan helpottaa, niin urheilussa kuin työnhaussa kannattaa ottaa vastaan asiantuntevia neuvoja ja apua. Päivittäin kyseisten asioiden kanssa työskentelevällä asiantuntijalla saattaa hyvinkin olla keinoja ja vaihtoehtoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Ehkä päätavoitteen, vaikka unelmien työn, saavuttaminen vaatii välietappeja, eikä huono vaihtoehto ole kokeilla lajin soveltuvuutta puolikkaalla matkalla.

Työelämässä määräaikaiset työsuhteet ovat hyvä keino vahvistaa omaa ”lajivalintaa”. Oikoreittejäkin saattaa ammattilaisilla olla tarjota. Tutkitusti henkilöstöpalveluyrityksen palveluja käyttämällä työllistyminen nopeutuu merkittävästi.

Hyvin usein uuden, mieleisen työn löytäminen vaatii sitkeyttä -toistoja, toistoja ja toistoja. Matkan varrella toivoo herää, kunnes kuulet, ettei valinta tällä kertaa kohdistunut sinuun. Kuten lajin luonteeseen kuuluu, vain yksi valitaan, eikä pistesijoja jaeta. Pelinhenki on yksinkertainen ja kaikille osapuolille selvä, siksi siitä ei kannata lannistua. Työnhaku on tilanne, joka herättää kovemmassakin luussa helposti torjutuksi tulemisen pelon. Pelko puolestaan nostaa suorituspaineita ja se ei useinkaan paranna itse suoritusta. Epäonnistumisenpelko voi saada meidät välttelemään tilanteita joissa on riski tulla torjutuksi. Unelmien työn saaminen jää haaveksi, jos emme uskalla asettaa itseämme alttiiksi ”epäonnistumiselle”.

Se, että et tullut valituksi ei määritä sinua, osaamistasi saati persoonaasi. Se kertoo faktisesti vain, että tällä kertaa valinta ei kohdistunut sinuun.

Onnistuneen matkan merkki sen vaivattomuus, vaan että pääsee perille.

Löydä Go On tiimisi

Sinua lähin Go On tiimi auttaa työn hakemisessa.

helsinki
hameenlinna
joensuu
jyvaskyla
jarvenpaa
kotka
kouvola
kuopio
lappeenranta
lahti
mikkeli
oulu
pirkanmaa
pori
raahe
rovaniemi
seinajoki
turku
uusimaa
vaasa
vantaa
ylivieska
asiantuntijapalvelut
team-go-on