Työelämä on joukkuepeliä

– mitä paikkaa sinä pelaat?

Usein sanotaan, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Joskus ehkä onkin. Työelämässä asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoista. Ennemmin sopisi sanoa, että ketju on yhtä vahva kuin sen vahvimpien lenkkien tuki muille lenkeille.

Työelämä ja jokainen tiimi pitää sisällään monia rooleja, jotka täydentävät toisiaan. Työyhteisö pitää sisällään erilaisia persoonia ja monta eri osaajaa. Kukaan ei ole kaikessa paras! Jos näin erehtyy ajattelemaan, voi olla varma, että silloin on itse juuri se heikoin lenkki. Se, joka ei ymmärrä syöttää kiekkoa kollegalle oikeaan aikaan vaan menettää hyökkäysvuoron kilpailijalle mahdollisesti hyvinkin kriittiseen aikaan.

Jokainen työpäivä on täynnä yksilösuorituksia ja hyvä joukkue osaa iloita myös yksilön menestyksestä.

Toimiakseen tehokkaasti, jokaisella joukkueen jäsenellä tulee olla tarkkaan määritelty rooli ja tehtävä. Mielellään myös sopivasti valtaa ja vastuuta hoitaa tämä oma tontti parhaaksi katsomallaan tavalla. Tarkinkaan toimenkuvan määrittely ei tarkoita sitä, etteikö sillä naapuritontin kollegalla voisi olla kompetenssia ja halua olla avuksi. Joskus saa ja pitää kopitella rajalta toiselle, vaikka me suomalaiset olemmekin taipuvaisia ”kyllä minä pärjään itse” -asenteeseen. Sanomattakin on selvää, että kisälli saa arvokasta oppia mestarilta eikä kukaan hyödy tiedon panttaamisesta. Vuosikymmenten konkarin on puolestaan hyvä tiedostaa saavansa raikasta näkökulmaa ja tuoretta tietoa keltanokalta. Maalipaikkoja on uskallettava jakaa myös muille.

Sen lisäksi, että lasketaan työvuodet tämänhetkisen organisaation palveluksessa, aiemmat kokemukset, työt ja harrastukset aikaansaavat melkoisen määrän tietoa ja taitoa. Hyvä joukkue tiedostaa ja hyödyntää jokaisen yksilön vahvuuksia. Toimivan joukkueen jokainen yksilö tiedostaa, että vahvimman lenkin rooli vaihtelee. Menestyvän joukkueen roolit on jaettu oikein ja jokainen työntekijä kokee, että häntä arvostetaan ja kohdellaan yksilönä. Työntekijä myös tuntee hallitsevansa roolinsa ja työnteko on mielekästä ja tuottavaa. Silloin pelataan oikealla paikalla!

Minna Vesterinen
HR-ja rekrytointiasiantuntija, SHL
Go On Turku / Go On Yhtiöt

Löydä Go On tiimisi

Sinua lähin Go On tiimi auttaa työn hakemisessa.

helsinki
hameenlinna
joensuu
jyvaskyla
jarvenpaa
kotka
kouvola
kuopio
lappeenranta
lahti
mikkeli
oulu
pirkanmaa
pori
raahe
rovaniemi
seinajoki
turku
uusimaa
vaasa
vantaa
ylivieska
asiantuntijapalvelut
team-go-on