EtusivuAjankohtaistaYli 50-vuotiaiden vahvuudet työelämässä

Uutiset12.08.2024

Yli 50-vuotiaiden vahvuudet työelämässä

Nainen istuu nojatuolissa

Iän kautta tulleen kokemuksen merkitys työyhteisölle

Mediassa luodaan kuvaa 50+ vuotiaista ikääntyneinä työntekijöinä. Monikaan tähän ikäryhmään kuuluva ei tunnista itseään tästä mielikuvasta, eikä ikäryhmä olekaan homogeeninen. Ikäsyrjinnästä puhutaan paljon liittyen rekrytointiin ja työelämään. Usein ikäsyrjinnän ajatellaan koskevan jo yli 40-vuotiaita. Samaan aikaan kun puhutaan työvoimapulasta, jätetään käyttämättä koko työikäisen joukon potentiaali.

Yli 50-vuotiaat työntekijät tuovat työelämään valtavan määrän kokemusta ja osaamista. He ovat nähneet ja kokeneet monenlaisia tilanteita työuransa aikana, he osaavat soveltaa tietoa muuttuvissa tilanteissa, hallitsevat kokonaisuuksia ja osaavat erottaa olennaiset asiat epäolennaisista. Kokemus auttaa heitä ratkaisemaan ongelmia tehokkaasti ja ennakoimaan mahdollisia haasteita. Tämän osaamisen hyödyntäminen työyhteisössä on erityisen hyödyllistä nuoremmille työntekijöille, jotka oppivat paljon vanhemmilta kollegoiltaan.

Ikääntyvät työntekijät ovat myös usein lojaaleja ja sitoutuneita työnantajaansa. Heillä on taipumus pysyä pidempään samassa työpaikassa, mikä vähentää henkilöstön vaihtuvuutta ja siihen liittyviä kustannuksia. Tämä sitoutuminen voi myös parantaa työpaikan ilmapiiriä, lisätä yleistä työtyytyväisyyttä ja näkyy positiivisesti asiakastyytyväisyydessä.

 

Haasteet ja mahdollisuudet

Yli 50-vuotiaat työntekijät tuovat mukanaan monia etuja työyhteisöön, vaikka heillä voi olla myös omat haasteensa. Fyysinen jaksaminen saattaa heikentyä iän myötä ja teknologian nopea kehitys voi tuntua haastavalta. On tärkeää, että työnantajat tunnistavat nämä haasteet ja tarjoavat tarvittavaa tukea ja koulutusta sekä muokkaavat työnkuvaa ja työoloja työntekijän vahvuuksien mukaan.

Ikä ei kuitenkaan määrittele osaamista, asennetta tai fyysistä jaksamista. Kaikissa ikäryhmissä esiintyy erilaista suhtautumista teknologiaan sekä tarpeita järjestellä työtehtäviä ja -oloja työssä jaksamiseen liittyen. Sairaslomariski ei myöskään korreloi iän kanssa. Moni yli viisikymppinen on innokas oppimaan uutta ja pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan. Työnantajien tulisi tarjota joustavia työaikajärjestelyjä ja mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen.

Iän tuomat vahvuudet liittyvät nimenomaan kokemukseen, varmuuteen ja esimerkiksi paineensietokykyyn. Kokemuksesta on etua etenkin esihenkilötehtävissä, johtamisessa, mentoroinnissa, konsultoinnissa sekä ohjaus- ja koulutustehtävissä. Haasteita voi olla fyysisesti raskaissa tehtävissä. Hakijoissamme on kuitenkin konkareita, jotka ovat pitäneet kuntonsa edelleen rautaisena ja jaksavat tehdä fyysistä työtä eläkeikään saakka. Moni on myös kiinnostunut tekemään töitä vielä pitkälle eläkeikään. Meillä on työntekijöitä, jotka tekevät töitä vielä 70-vuotiainakin.

 

Rekrytoijiemme vinkit työnhakuun

Vaikka iän usein arvioidaan vaikuttavan työnhaussa negatiivisesti, kokemustemme mukaan rekrytoivat työnjohtajat kiinnittävät eniten huomiota hakijan soveltuvuuteen haettavaan tehtävään. Rekrytoijamme käyvät keskusteluja asiakkaidemme kanssa ja osaavat perustella hakijan soveltuvuutta ja myös haastaa asiakasta pohtimaan mahdollisia ennakkoluulojaan. Olemme sitoutuneita noudattamaan yhdenvertaisuuslakia ja edistämään hakijoidemme työllistymistä kaikissa elämäntilanteissa. Hakijana suosittelemme hyödyntämään osaavien rekrytoijiemme osaamista, he pystyvät antamaan vinkkejä CV:n ja hakemuksen tekemiseen ja sanoittamaan osaamistasi.

Tässä muutama yleinen vinkki, miten saat rekrytoijat näkemään iän sijasta osaamisesi:

  • Keskity kertomaan millaisia tuloksia olet saavuttanut työurasi aikana. Pitkä työkokemus ei yksin kerro osaamisestasi ja viittaa enemmän ikään, kun hakemuksessa kannattaa tuoda enemmän esille osaamistasi. Jos mahdollista, kuvaa työssä saavutettuja tuloksia numeroilla.
  • Syntymävuosi ei ole olennainen tieto työhakemuksessa, voit jättää sen kokonaan pois CV:stäsi. Jos varhainen työhistoria ei ole haettavan tehtävän kannalta oleellinen, voit myös häivyttää ikääsi jättämällä ensimmäisiä työkokemuksia ja koulutuksia pois. Yleensä ottaen viimeisen 10-15 vuoden kokemus kertoo enemmän tämän päivän osaamisestasi.
  • Käytä hakemuksessasi tämän päivän sanastoa ja termejä, vanhentunut sanasto luo vääränlaista mielikuvaa osaamisestasi

 

Vinkit työelämään

Älä tee iästä ongelmaa. Ihan kaikenikäisille työntekijöille ja -hakijoille on hyvä ohje: varmista, että osaamisesi pysyy kunnossa ja kehityt koko työurasi ajan. Pidä erityisesti huolta siitä, että et tipahda teknologisesta kehityksestä.

Huolehdi omasta fyysisestä kunnostasi, ei vain työn vuoksi, vaan oman itsesi vuoksi. Hyvä fyysinen kunto parantaa myös henkistä jaksamista. Moni työntekijä on vaihtanut ammattia tai siirtynyt esihenkilö- tai koulutustehtäviin, jos oma työ on muuttunut fyysisesti haasteelliseksi. Nämä kannattaa ottaa esihenkilön kanssa avoimesti puheeksi, ratkaisu voi löytyä omalta työpaikaltasi. Iän karttuminen ei ole tekosyy – aina voit luoda uutta, kehittyä, oppia, voida hyvin ja elää elämäsi parasta aikaa! Tee iästä ja kokemuksesta voimavara!

 

Lue lisää Silver Strategies -hankkeesta, jossa olemme mukana. Jos mietit alan vaihtamista, lue lisää mitä etuja uusilta urapoluilta voi löytyä.

 

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi tuoreimmat uutiset ja blogit sekä tietoa Go Onin henkilöstö- ja tutkimuspalveluista.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.