Uutiset – 23.01.2024
Jokaisella on joskus huono päivä ja siitä onkin hyvä työkavereille mainita väärinkäsitysten välttämiseksi. Työyhteisöä ei kuitenkaan kannata uuvuttaa omalla tunnekuormalla.
Tutkittua on, että tunteet tarttuvat. Jos huonoja päiviä töissä on enemmän kuin hyviä, olisikin hyvä pohtia tunteiden alkuperää. Mistä huonot fiilikset kumpuaa? Ennen niin mukava työ onkin muuttunut riippakiveksi, josta ei tunnu enää selviävän. Miksi?
Useasti ei tunnisteta työn ulkopuolisen arjen heijastusvaikutusta työhön. Jos kotona on asiat pielessä, heijastuvat kotoa tuodut huonot fiilikset ja väsymys yleensä jollain tapaa työhön. Nämä voivat näkyä työssä mm. kärttyisyytenä, unohteluna tai lyhyinä sairaspoissaoloina.
Jos kokee, ettei selviä työstään, kannattaa tutkia omaa arkea ja työtä kriittisesti, mistä päivät koostuu ja mikä todella uuvuttaa. Voi olla, että havaitseekin ruuhkavuosien uuvuttavan iltaisin, jolloin väsymys painaa päivällä ja työpäivän aikana tulee jo murehdittua illan aikataulua etukäteen. Itse ei välttämättä havaitse kotiasioiden syövän työaikaa ja keskittymistä työasioista ja tämä voikin salakavalasti kasvattaa työkuormaa.
Tokikin joskus voi olla asia toisin päin. Työ uuvuttaa ja se näkyy myös arjessa sekä palautumisena. Useasti työn rasittavuudesta tulee nopeasti palaute perheeltä tai puolisolta. Siihen kannattaakin herkästi reagoida.
Kaikilla meillä on joskus rankempiakin työpäiviä, jonka jälkeen takki on tyhjä, mutta tämän kaltainen rasitus ei saisi olla jokapäiväistä. Mikä työssä voisi uuvuttaa? Onko työn vaativuustaso osaamistasi kohtaava? Työn liiallisesta kuormittavuudesta voi seurata burn-out ja liian ”helpoista” tai yksipuolisista työtehtävistä voi seurauksena olla bore-out. Entä kohtaako työpaikkasi arvot omia arvojasi? Eettisessä ristiriidassa työskentely on erittäin kuormittavaa. Onko työ fyysisesti liian raskasta? Onko työpaikalla huomioitu ikäjohtamista? Miten muutoksia johdetaan ja kuinka tiedotus toimii? Miten psykososiaaliset kuormittavuustekijät on otettu huomioon?
Mihin näistä asioista voisit ITSE vaikuttaa?
Jos itse ei osaa asiaa ratkaista, ei ole hyvä jäädä asian kanssa yksin. Puheeksi ottaminen yhdessä esihenkilön tai työntekijän kanssa asian läpikäyminen auttaa. Yhdessä voidaan miettiä erilaisia ratkaisuja esimerkiksi lyhyempää työaikaa, tehtävänkuvan päivittämistä tai jopa mahdollisuuksien mukaan työnkiertoa.
Ratkaisu varmasti löytyy ja se jos mikä, on kaikkien etu. Mielessä kannattaa pitää, että työntekijä on yrityksen tärkein voimavara, investointi ja jopa kilpailuetu. Työnantajallekaan ei siis ole samantekevää kuinka työntekijä voi!