Uutiset – 23.01.2024
Perinteisesti on headhuntattu johtajia, nykypäivänä haetaan suorahaulla esimerkiksi myyjiä ja asiantuntijoita. Vielä viisi vuotta sitten suorahakuna etsittiin ylintä johtoa, nyt etsitään asiantuntijoita, it-alan osaajia ja myyntihenkilöitä. Kyse on työmarkkinatilanteen vahvasta murroksesta, sanoo yksikönjohtaja Johanna Ahtiainen. Avoimella haulla varteen otettavia ammattilaisia ei aina löydy.
– Herättelemme suorahaulla passiivisia hakijoita ja houkuttelemme parhaita ammattilaisia kiinnostumaan tehtävästä. Ilmiö kertoo siitä, että kilpailu työntekijöistä on kiristynyt ja rekrytoinnista on tullut työläämpää.
– Rekrytoiva yritys ei olekaan enää kuningas, joka valitsee työntekijänsä, vaan rekrytointiprosessi on tasa-arvoistunut. Haastatteluista on siirrytty vuorovaikutteisiin keskusteluihin, jossa pyritään myymään omaa osaamistaan. Hakijoita arvostetaan tänä päivänä aivan eri tavalla kuin vielä kymmenen vuotta sitten ja hakijakokemukseen todella panostetaan, Ahtiainen sanoo.
Avaimet käteen periaatteella ammattilainen auttaa tarpeen määrittelyssä, ilmoitusten luomisessa, julkaisussa, hakijaviestinnässä ja haastatteluissa. Tarpeen mukaan päätöstä tuetaan soveltuvuusarvioinnein. Asiantunteva haastattelija osaa myös luoda oikeanlaista työnantajamielikuvaa.
– Työ vaatii ihmisten lukutaitoa, kykyä saada hakija avautumaan myös omista kehitysalueistaan. Haastatteluilla, hakemuksilla, suosituksilla ja arviointivälineillä luodaan kokonaiskuvaa haastateltavasta. Täydellistä hakijaa ei löydy, yrityksetkin sen jo ymmärtävät. Mutta hyviä hakijoita varmasti löytyy.
Jos hakijamäärät ovat pieniä, on ammattilaisilla käytössään erilaisia tehokkaita hakukanavia ja verkostoja, jos julkinen haku ei tuo riittävästi ehdokkaita.
– Meillä on myös hyvä tuntemus paikallisesta työmarkkinasta ja asiakkaan liiketoimintaympäristöstä, Ahtiainen sanoo.
Useissa työhakemuksissa vilautellaan sanaa ”hyvää tyyppi”. Johanna Ahtiainen Go On Yhtiöistä sanoo, että termissä on heikkouksiakin, sillä jokaiselle yritykselle hyvä tyyppi tarkoittaa eri asiaa. Ahtiaisen mielestä hyvä tyyppi arvioidaan helposti henkilökemian perusteella ja se on myös pitkälti tunnekysymys.
– Jossain tehtävissä hyvä tyyppi tulee ajoissa ja hoitaa tehtävänsä, toisessa roolissa hän on sosiaalinen tai sitten odotetaan innovatiivisen kehittäjän roolia.
Tämän vuoksi Ahtiainen kehottaa miettimään, minkälaista tiimin jäsentä etsitään, ja onko tiimillä ja esimiehellä samankaltaiset odotukset ”hyvälle tyypille”.
– Kun odotukset ovat selvillä, niiden pitäisi näkyä hakutekstistä lähtien läpi koko rekrytointiprosessin. Loppupeleissä kemioiden kohtaavuus varmennetaan haastattelukohtaamisissa sekä arviointimenetelmin.