EtusivuAjankohtaistaSnowhotel Family luottaa kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnissa Go Onin osaamiseen

Asiakastarinat26.03.2024

Snowhotel Family luottaa kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnissa Go Onin osaamiseen

Snowhotel Family

Rovaniemeläinen perheyritys Snowhotel Family on tehnyt jo useamman vuoden yhteistyötä Go Onin kanssa työntekijöidensä rekrytoinnissa. Viime vuosina tarve myös Suomen ulkopuolelta tulevalle henkilöstölle on kasvanut merkittävästi ja erityisesti tässä Go Onin rooli henkilöstövuokrauksen ammattilaisena on korostunut.

Yhteistyöstä Go Onin kanssa kertoo lisää Snowhotel Familyn yrittäjäpariskunta Heidi ja Ville Haavikko.

Yksittäisestä lumihotellista isoksi toimijaksi

”Perustamamme Snowhotel Familyn tarina alkoi Lehtojärven rannalla sijaitsevasta, lumesta rakennetusta Arctic SnowHotelista vuonna 2008. Lumihotellin jälkeen mukaan tulivat lasi-iglut, lumisauna sekä lumesta ja jäästä rakennetut ravintola ja baari. Sittemmin toimintamme on laajentunut Joulupukin Pajakylään Napapiirille, missä pyöritämme nykyään keloravintola Santamusta ja lumiaktiviteettipuisto Snowman Worldia. Näin on syntynyt Snowhotel Family -kokonaisuus, joka työllistää parhaimmillaan lähes kaksisataa henkilöä.” Ville Haavikko valottaa yrityksen historiaa.

Snowhotel Familyn yrittäjäpariskunta Heidi ja Ville Haavikko

Kasvu vaatii paljon rekrytointeja

”Keskustelimme Go Onin kanssa henkilöstötarpeista ensimmäistä kertaa vuonna 2021, siihen saakka olimme hoitaneet kaiken itse. Elimme tuolloin koronan ensimmäisen aallon jälkeistä aikaan ja kun kiinnostus Lapin matkailuun kasvoi merkittävästi, tarvitsimme kiireesti lisää työvoimaa eivätkä omat resurssimme enää riittäneet. Niinpä päätimme valita Go Onin yhteistyökumppaniksemme.” Heidi Haavikko kertaa yhteistyön ensimmäisiä askelmerkkejä.

”Alkuperäinen ajatuksemme oli työllistää mahdollisimman paljon paikallisia ihmisiä mm. siksi, että heillä on valmiiksi autenttinen kokemus ja tieto Lappiin liittyen. Tilanne olikin kiivaimmillaan sellainen, että otimme töihin kaikki halukkaat. Työhaastattelu oli lähinnä sellainen, jossa tiedustelimme, mitä kukin haluaa tehdä. Muuhun ei aikaa ollut ja kaikille töitä kyllä löytyi.” Heidi kertoo ajasta, jolloin kaikki rekrytoinnit hoidettiin vielä omin voimin.

”Varsin pian kävi selväksi, ettei alueelta löydy riittävästi työvoimaa, joten jouduimme kääntämään katseen katseen ulkomaille. Tässä kohtaa viimeistään Go Onin kanssa aloittamamme yhteistyö osoittautui täysosumaksi, sillä saatuamme heidät avuksemme, meille aukesi käytännössä koko maailma potentiaalisten työntekijöiden suhteen. Go Onin kautta me olemme saaneet erinomaisia työntekijöitä mm. Latviasta, Espanjasta, Italiasta, Filippiineiltä ja Kosovosta. Kansainvälisten työntekijöiden määrä on kasvanut vuosittain kolmen viimeisen sesongin aikana ja tällä hetkellä noin viidennes meille töitä tekevästä henkilökunnasta tulee Suomen ulkopuolelta.” Ville Haavikko avaa nykytilannetta.

Kuinka ulkomaalaisten työntekijöiden houkuttelu Lappiin onnistuu?

”Emme ole edes kokeilleet rekrytoida työvoimaa ulkomailta omin voimin, sillä se vaatii sellaista erikoisosaamista, joka ei ole meidän vahvuusaluettamme. Go On onkin ollut tässä kohtaa meille erinomainen kumppani. Yhteistyö heidän kanssaan on toiminut alusta asti hyvin ja luontevasti. Olemme saaneet Go Onilta luotettavan ja vaivattoman ”avaimet käteen” -palvelun, jolloin he ovat hoitaneet koko rekrytointiprosessin, kaikki paperityöt, työntekijöiden palkanmaksun ja auttaneet työntekijöitä jopa asunnon hankinnassa ja muissa arkisissa asioissa, kuten pankkitilin avaamisessa. Yrittäjälle tällainen vaivattomuus on kullan arvoista ja mikä parasta, se lisää työntekijöiden tyytyväisyyttä.” Haavikot kertovat Go Onin roolista kansainvälisen työvoiman rekrytoinnissa.

”Työntekijöille Lappi ja Snowhotel Family ovat olleet selkeästi vetovoimaisia kohteita. Uskoaksemme tätä on edesauttanut mm. Suomen maine turvallisena ja luotettavana työnantajamaana, maamme palkkataso ja oikeudenmukainen työlainsäädäntö. Lisäksi Lapin eksoottisuus on varmasti suuri vahvuus, mikä kiinnostaa tänne tulevia työntekijöitä.” Ville arvelee.

”Kansainvälistä työvoimaa on saatu oikein hyvin Go Onin kautta, eikä Suomen ulkopuolta tulleiden asenteessa tai ahkeruudessa ole ollut moitteen sanaa. Itseasiassa meille ulkomailta työskentelemään tulleita ihmisiä on pitänyt ennemminkin toppuutella tekemästä liikaa töitä, sillä lähes poikkeuksetta he haluaisivat tehdä niin paljon tunteja kuin mahdollista. Voimassa olevien lakien ja asetusten mukaan luonnollisestikin mennään. Vaikkei sitä ihan jokainen oikein ymmärräkään, miksi hän ei saa tehdä niin paljon töitä kuin itse haluaa. Paikallisen sopimisen kehittäminen helpottaisi varmasti myös ulkomaisen työvoiman rekrytoimista maahamme.” Heidi jatkaa kokemuksistaan kansainvälisestä työvoimasta.

Snowhotel Family, Arctic SnowHotel & Glass Igloos

Miksi valita Go On?

Ensimmäiset keskustelut Go Onin ja Snowhotel Familyn kanssa käytiin ensimmäisen koronamontun jälkeen, kun matkailu sai tuulta siipien alle ja tarve lisätyövoiman rekrytoinnille oli kiivaimmillaan.

”Myös Go On:in arvot osoittautuivat hyvin saman suuntaisiksi kuin meillä. Arvostamme kovasti heidän avointa ja rehellistä tapaa kertoa toimintaperiaatteistaan ja tavastaan pitää huolta ja huomioida rekrytoimiaan ihmisiä. Tätä kautta myös me saamme arvokasta jatkuvuutta työsuhteisiin. Koko henkilöstömme on siis samalla viivalla, työskenteleepä hän sitten Go Onin kautta tai suoraan omilla palkkalistoillamme. Haluamme toimia näin, koska meille on elintärkeää olla vetovoimainen työantaja myös tulevaisuudessa. Tarjota työpaikkoja, joihin halutaan palata yhä uudestaan eri puolilta maailmaa.” Haavikot kertovat tavoitteistaan ja toimintatavoistaan.

Snowhotel Family onkin osoittautunut mielekkääksi työpaikaksi sekä koti- että ulkomaiselle työvoimalle. Se, että osa työskentelee vuokratyöntekijöinä Go Onin kanssa ja osa suoraan omilla palkkalistoilla, on toiminut hyvin eikä eroa arjessa edes huomaa. Kaikki työntekijät ovat samanarvoisia.

Mikä on kansainvälisen työvoiman rooli tulevaisuudessa?

Tarve kansainvälisen työvoiman tarpeelle kasvaa jatkuvasti. Tietyille aloille rekrytointi on helpompaa ja tarjolla on pidempiä työsuhteita, mutta osa on selkeää sesonkityötä. Esimerkiksi Lapin hiihtokeskuksissa on paljon ravintola-alan työpaikkoja sesonkiaikaan. Haasteena onkin saada pidettyä hyvät ulkomaiset työntekijät myös kesän ajan Suomessa, jotta he voivat taas seuraavaksi sesongiksi palata tuttuun paikkaan. Go On on tarttunut tähän ongelmaan ja kehittänyt ohjelman, joka puitteissa Lapin sesonkityöntekijöille etsitään kesän ajaksi töitä muualta Suomesta. Tämä on sekä työntekijän että työnantajan etu, sillä motivoitunut ja suomalaiseen työelämään tottunut hyväksi osoittautunut työntekijä on tärkeä osa varmistamassa työvoiman riittävyyttä.

Go Onin Rovaniemen toimipiste on edelläkävijä kansainvälisessä rekrytoinnissa. Kokemusta on kertynyt jo useamman vuoden ajan ja asiakasyritysten tarve kansainväliselle työvoimalle kasvaa jatkuvasti. Koko Lapin alueen rekrytoinneista vastaava Go Onin Rovaniemen toimipisteen Marjo Nordberg-Leinonen onkin avainasemassa jalkauttamassa toimintamallia koko Go On -ketjuun.

”Osaajapula ja työikäisen väestön väheneminen Suomessa on merkittävä tekijä ammatillisen osaamisen rekrytointiin kansainvälisiltä markkinoilta nyt ja tulevaisuudessa. Kansainvälisen työvoiman etuja yrityksille on paljon; he esimerkiksi monipuolistavat yrityksen kielitaitoa sekä tuovat mukanaan uusia työskentely- ja ajattelutapoja. Tulevaisuudessa Go On -ketju haluaa olla kehittämässä kansainvälisen työvoiman rekrytointia sekä vastaamassa yritysten työvoimapulaan tältä osin. Valmistaudutaan yhdessä tulevaan, kansainväliset osaajat vauhdittavat yrityksiä menestyksen tiellä!” Nordberg-Leinonen kuvailee.

 

Go On Kansainvälinen rekrytointi apuna osaajapulaan, lue lisää!

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi tuoreimmat uutiset ja blogit sekä tietoa Go Onin henkilöstö- ja tutkimuspalveluista.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.