EtusivuAjankohtaistaGo On mukana hankkeessa tukemassa ikääntyvien työllistymistä Suomessa ja Baltiassa

Uutiset24.06.2024

Go On mukana hankkeessa tukemassa ikääntyvien työllistymistä Suomessa ja Baltiassa

Mies, jolla on harmaat hiukset ja parta, istuu pöydän ääressä

Työväestön ikääntyminen haastaa yhteiskunnan sosiaalista ja taloudellista kestävyyttä niin Suomessa kuin koko Euroopassakin. Työvoimapulan ja sen seurausten konkretisoituminen on ollut yhteiskunnallisen keskustelun ja uutisoinnin aiheena jo pitkään. Ikääntyneet ovatkin merkittävä ryhmä, mutta heidän osaamistaan ja potentiaaliaan ei aina ole tunnistettu työelämässä.

Silver Strategies -hanke

Silver Strategies -hankkeessa kehitetään yhdenvertaisuutta edistäviä toimenpiteitä Suomen ja Baltian alueella. Hankkeessa luodaan ikäjohtamisen strategioita yli 55-vuotiaiden työurien pidentämiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi yhdessä yritysten kanssa. Tekemisen kärkenä on yli 55-vuotiaiden yhdenvertainen osallisuus ja syrjimättömyys työelämässä sekä mahdollistaa työurien jatkuminen myös eläkeiän saavuttamisen jälkeen.

Tavoitteena pidemmät työurat ja parantunut työllisyys

Silver Strategies -hankkeen toimenpiteet on järjestetty kolmeen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa kartoitettiin maakohtaisia käytäntöjä. Lisäksi jokaisessa maassa haastateltiin kolmen yrityksen johtohenkilöitä ikäjohtamisen käytännöistä ja käytössä olevista mittareista.

Yrityksillä on vakiintumattomia käytänteitä ikääntyneiden työntekijöiden työkyvyn arviointiin ja menetelmiä työssä pysymiseen. Kaikissa maissa on ollut, tai on meneillään, kansallisia hankkeita sekä hyväksi koettuja yli 55-vuotiaiden työntekijöiden ikäjohtamisen käytänteitä.

Seuraavassa vaiheessa toteutettiin koulutus- ja työpajapäivät Tartossa ja Porissa, joissa yritysten edustajat jakoivat osaamistaan ja toimintatapojaan toisilleen ja työstävät yhdessä ikäjohtamisen käytäntöjä. Kolmannessa vaiheessa kokemukset kootaan yksiin kansiin kaikkien hyödynettäväksi.

Go On Pori mukana hankkeessa

Hankkeen tiimoilta Go On Pori on aloittanut yhteistyön latvialaisen henkilöstöyrityksen kanssa, jotka ovat siis molemmat mukana Silver Strategies -hankkeessa. Suunnitelmissa on auttaa toisiaan ikääntyvien työllistämisessä.

”Tapasimme hankkeen tiimoilta Tartossa keväällä 2024 ja aloimme heti miettimään, mitä muuta yhteistyötä meillä voisi olla. Ja nopeasti saimmekin ideoita: me molemmat markkinoimme toisiamme omalla alueellamme ja pyrimme auttamaan löytämään työntekijöitä. Latvia sijaitsee niin lähellä, että työntekijöiden liikkuvuus on sujuvaa. Myös työlainsäädäntö on monelta osin hyvin samanlaista. Palkkaus on hieman Suomea pienempää, mutta toisaalta elinkustannukset siellä ovat huomattavasti matalammat. Pystymme kumpikin paikallisesti saamaan parempaa näkyvyyttä hauillemme ja täten palvelemaan asiakkaitamme paremmin. Ja kuka tietää, mitä muuta yhteistyö saa aikaan. Olemme hyvin innoissamme tästä kumppanuudesta!” Go On Porin yrittäjä Anne Koivu kertoo.

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen saat sähköpostiisi tuoreimmat uutiset ja blogit sekä tietoa Go Onin henkilöstö- ja tutkimuspalveluista.

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.