Tutkimuspalvelut – 19.04.2024
Hybridityö on vakiintunut uudeksi normaaliksi työskentelytavaksi asiantuntijoille. Hybridityö on herättänyt viime aikoina paljon keskustelua, kun on havaittu, että etätyön ongelmat ilmenevät ajan myötä. Useat tutkimukset osoittavat, että etätyö voi vaikeuttaa tiedon ja ideoiden jakamista, heikentää yhteisöllisyyttä ja tuoda johtamiseen uusia haasteita.
Feelback toteutti tutkimuksen hybridityön työntekijäkokemuksesta, johon osallistui 494 asiantuntijatehtävissä työskentelevää henkilöä. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitkä hybridityömallit ovat tehokkaimpia.
Tutkimus vahvisti, että etätyön positiiviset puolet ovat merkittäviä: työntekijät arvostavat mahdollisuutta sovittaa yhteen työ ja muu elämä, mikä edistää heidän hyvinvointiaan. Monet kaipaisivat enemmän etätyöpäiviä, erityisesti ne, jotka tällä hetkellä työskentelevät etänä vain kerran viikossa.
Hybridityön haitat ilmenivät vaihtelevasti riippuen tehtävän työn luonteesta ja käytetystä hybridityömallista. Toimivan hybridityömallin valinnassa tulisi ottaa huomioon työntekijöiden keskinäisriippuvuus. Mikäli työ vaatii tiivistä yhteistyötä, tarvitaan yhteisiä lähityöpäiviä. Ei ole olennaista, kuinka monta etätyöpäivää on, vaan se, onko tiimillä yhteisiä päiviä toimistolla. Ilman yhteisiä lähityöpäiviä tiimissä ilmenevät yhteishengen, yhteistyön ja kehityksen puutteet. Lähityöpäivillä on keskeinen rooli henkilökohtaisten suhteiden rakentamisessa ja yhteisten ideoiden luomisessa.
Saadut avoimet palautteet lähityöpäivistä kertovat seuraavaa:
”Kasvokkainen vuorovaikutus sujuu helpommin ja ajatustenvaihto on spontaania.”
”Kun koko tiimi on paikalla, asiat saadaan sujuvasti liikkeelle, ja on hienoa tavata kollegoita.”
Joissain organisaatioissa työskennellään projekteissa, joihin kuuluu henkilöstöä useilta paikkakunnilta ja eri maista, joten säännölliset yhteiset tiimipäivät eivät ole mahdollisia. Tällaisissa tapauksissa on pyritty verkossa ratkaisuihin vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden edistämiseksi ja näin korvaamaan lähityöpäivien vaikutus.
Tulosten perusteella esihenkilöiden läsnäolo on tärkeää yhteisinä toimistopäivinä. Jos esihenkilö ei ole toimistolla näinä päivinä, tyytyväisyys johtamiseen vähenee ja tuki työtehtäviin heikkenee.
Tutkimuksen mukaan on mahdollista luoda toimiva hybridityömalli, joka tukee työn tekemisen joustavuutta ja työn sekä vapaa-ajan tasapainoa, samalla varmistaen organisaation tiedonkulun ja yhteisöllisyyden. Hybridityön yleistyttyä on tärkeäksi noussut henkilöstökyselyiden ja pulssimittausten säännöllinen toteuttaminen. Näiden kautta saadun palautteen pohjalta voidaan kehittää toimintatapoja ja käytäntöjä, jotka takaavat hyvän työntekijäkokemuksen.
Tutkimusterveisin,
Pekka Törrönen
Asiakkuusjohtaja
Feelback tutkimuspalvelut
040 762 3533
pekka.torronen@go-on.fi