Täsmäkoulutuksella koulutetaan 10 uutta koneistajaa Kyrönmaan yrityksille – alalla iso työvoimapula

Kolme yritystä Kyrönmaalla yhdisti voimansa Go Onin kanssa ja he haluavat kouluttaa uusia CNC-koneistajia. Osaavista koneistajista on pula ja ELY-keskus on myöntänyt RekryKoulutukseen tukea. Parhaillaan etsitään hakijoita kolmen kuukauden koulutukseen, jonka osallistujat työllistyvät yrityksiin.

Kyrönmaan yrityksistä mukana ovat Nortech Metal, T-Drill sekä Purso. Kolmen yrityksen yhteinen RekryKoulutus on poikkeuksellinen ja tarve uusille työntekijöille on selkeä. Kaikki me alan toimijat tiedetään tilanne, että osaavat tekijät ovat loppuneet jo hetken aikaa sitten ja jotain tarvitsee tehdä tehtaan pyörimiseksi, kertoo T-Drill Oy:n Rami Marttunen.

RekryKoulutuksessa haetaan kymmentä koulutettavaa CNC-koneistajaa, mutta enemmällekin on tarve ja hakijoita toivotaan myös muualta maakunnasta tai jopa kauempaakin. Yritykset eivät halua kilpailla keskenään, vaikka toimivatkin samalla alalla. Tuotteet ovat hyvin erilaisia, joten tärkeintä on löytää osaavia työntekijöitä ja sen eteen nyt tehdään yhteistyötä.

Meillä on kova luotto meidän työntekijöihimme. Kalleimmat työstökoneet ovat puolen miljoonan arvoisia ja kouluttautuja pääsee käyttämään sellaisia koneita, kertoo Nortech Metalin toimitusjohtaja Jorma Lähetkangas

Koneistus on muutakin kuin reikien poraamista

Koneistajan työ on paljon haastavampaa ja monipuolisempaa kuin mitä moni edes ajattelee. Työssä tarvitaan matemaattista hahmottamiskykyä ja itse kappaleen työstäminen on vain pieni osa työstä.

Koneistaja suunnittelee omalla työllään, miten kappaleesta tehdään tietyn muotoinen ja kun puhutaan millin sadasosien tai jopa tuhannesosien tarkkuudesta, niin se on tosi tarkkaa työtä, toteaa Purso Oy:n Juha Pouttu.

Nykypäivän konepajoilla töitä tehdään moderneissa siisteissä työtiloissa. Koneet ovat tietokoneohjattuja laitteita, joiden ohjelmointiin koulutuksessa perehdytään. Eli työssä tarvitaan omia aivoja, eikä vain porata reikiä liukuhihnalla.


Hakijan taustalla ei merkitystä ja kunta tukee muualta tulijoita

Koulutukseen halutaan osallistujia myös kauempaa ja Isonkyrön kunta on mukana tukemassa koulutusta. Kunta on luvannut auttaa muualta muuttavia löytämään asunnon ja jopa tukemaan alkuun vuokrakuluissa. Hakijoiden suhteen yrityksillä on täysin avoimet kädet. Koulutuksen ainoa vaatimus on, että hakija ei saa olla toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa. Toki tekninen kokemus tai harrastuneisuus on hyödyksi, mutta ei mikään ehdoton vaatimus.

Emme halua rajata taustaa mitenkään, kunhan asenne on kunnossa, haluaa oppia ja tehdä töitä. Koulutus räätälöidään jokaiselle, niin että sen jälkeen pääsee töihin heti kiinni, toteaa Rami Marttunen.

Koulutuksessa perehdytään CNC-koneistuksen perusteisiin eli opetellaan koneiden käyttöä sekä tietokoneohjausta sorvauksen ja jyrsinnän osalta. Näin työntekijät osaavat antaa käskyt tietokoneelle, niin että kappale toimii oikein. Koulutuksella saadaan perustiedot, jonka jälkeen työpaikalla jatketaan oppimista.

Jokaiselle osallistujalle räätälöidään lähtötason mukaan oma opintosuunnitelma eli jos löytyy esimerkiksi harrastuneisuutta, niin ei tarvitse ihan perusteista aloittaa. Mahdollisuuksien mukaan opetellaan myös CAM-osaamista, jossa kappale tuodaan 3d-maailmaan, kertoo Jorma Lähetkangas.

Go On toteuttaa prosessin yhteistyössä yritysten sekä TE-toimiston kanssa:

  1. Hakemukset koulutukseen toimitetaan keskitetysti TE-toimistolle
  2. Go On haastattelee hakijat ja esittelee heidät yrityksille
  3. Yritykset valitsevat koulutukseen lähtijät
  4. Koulutusjakso (3kk)
  5. Valmistuneet työllistyvät 6kk määräaikaisella sopimuksella Go Onin kautta yrityksiin
  6. Määräaikaisen sopimuksen jälkeen työntekijöillä mahdollisuus vakinaistua yrityksiin

  HAE mukaan koulutukseen:

Täytä Hakulomake TE-toimiston sivuilla 

Marjo Mäkelä

yksikönjohtaja, SHL +358 50 545 2936

marjo.makela@go-on.fi

Anita Koskinen

HR-asiantuntija, SHL +358 400 182 668

anita.koskinen@go-on.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Tilaamalla uutiskirjeen pysyt pelin päällä työnhausta ja työelämästä!