Voit hakea sisältöä hakusanoilla, esim. "urasuunnittelu".
Avoimia työpaikkoja voit tarkastella ja hakea työpaikat-sivulla

Työuran ja vapaa-ajan haaveita ei enää erotella tai ainakaan enää ei ole pakko odottaa eläkeikää. Elämä on nyt. Työtä on tehtävä silloin kun sitä on. Kyllä, näinkin, mutta työtä on tehtävä silloin kun haluaa, eikö vain?

”Moikka Minna, missä on mun seuraava pelipaikka?”

Tämän puhelun sain aikanaan työntekijältäni muutaman vuoden takaa. Hän oli tehnyt pienen uran asiakkaallani ja sen jälkeen reissannut pitkin maailmaa pitkät ajat. Hän oli kertonut suunnitelmistaan jo ensimmäisessä työhaastattelussa ja asia oli tiedossa, kun hän tehtävän vastuulleen sai. Eri asia oli se, uskoiko häntä kukaan. Hän teki upean työn sen lyhyeksi jääneen työsuhteensa aikana, eikä kenellekään jäänyt epäselväksi se, että oikea henkilö tehtävään valittiin.

”Kyllä siitä eroon pääsee kuukauden irtisanomisajalla”, totesi eräs nuorimies äidilleen, joka hämmästeli poikansa vuodeksi reissuun lähtöä. Hänellä kun kuitenkin oli vakituinen työpaikka. Äiti jäi ihmettelemään, kun poika lähti.

Entinen kollegani kertoi uudessa työpaikassaan olevan jokaiselle työntekijälle mahdollisuus ”Himalaja-lomaan”. Eli jos on haaveissa valloittaa vuori tai mitä tahansa muuta, lähtee vain.

Tuhansien työhaastattelujen aikana olen ehtinyt kuulla monta tarinaa. Mieleeni on erityisesti jääneet niiden kertomukset, joista huokuu se, kuinka unelmat on tehty toteutettaviksi. Ihmiset suorastaan hehkuvat kertoessaan asioista, joista he ovat nauttineet. Nämä kokemukset tuovat työelämään arvokkaita taitoja ja ennen kaikkea sopeutumiskykyä. Itsekin niin kovasti suunnittelin ja halusin lähteä vaihto-oppilaaksi, jos jonnekin, mutta vaakakupissa painoi etuajassa valmistuminen ja sen jälkeen niin kovasti tavoitellun vakituisen työpaikan saaminen. Ja sitten kun se oli saavutettu, eihän sitä mihinkään enää voinut lähteä. Ja sitten on vuorossa lapset ja sitten… Joten vain kateudesta vihreänä kuuntelin ja mietin, kuinka ne jotkut ovat onnekkaita ja rohkeita.

En voi väittää, ettenkö olisi nauttinut kaikista työntäyteisistä nuoruusvuosista. Tasaisin väliajoin mielessä kuitenkin kävi, että jotain jäi tekemättä. Kunnes vihdoin välähti, että elämähän on juuri nyt.

Olen aina nauttinut matkustamisesta ja haaveeksi jäänyt vuoden reppureissu Aasiaan toteutui vasta kypsemmällä iällä. Tämän haaveen toteutumiseen tarvittiin ensisijaisesti ymmärtäväinen työnantaja. Viikkokausia päätökseni tehtyäni vasta uskaltauduin pomoni juttusille ja vastaus tuli sekunnin murto-osassa: ”Totta kai lähdet ja tulet sitten takaisin”. Nykyinen työnantajani pisti vieläkin paremmaksi. Ennen kuin ehdin päivääkään työssä olemaan, sovittuna oli jo talven pituinen virkavapaa.

Työuran ja vapaa-ajan haaveita ei enää erotella tai ainakaan enää ei ole pakko odottaa eläkeikää. Elämä on nyt. Työtä on tehtävä silloin kun sitä on. Kyllä, näinkin, mutta työtä on tehtävä silloin kun haluaa, eikö vain?

En yhtään väheksy niiden tilannetta, jotka tekevät pätkätöitä tahtomattaan. Tilastoista ei kuitenkaan pysty lukemaan sitä, kuinka moni meistä tekee keikka- ja määräaikaisia töitä omasta tahdostaan. Kenenkään ei ole pakko haluta sitä kuin minä. Mutta jos kuitenkin haluat, muista, että aina on olemassa mahdollisuus.

Niin ja löytyihän se seuraava pelipaikka aloituksessa mainitulle soittajallekin jo heti seuraavalla viikolla.

 

Minna Vesterinen
HR-ja rekrytointiasiantuntija, CEB/SHL
Go On Turku / Go On Yhtiö

Lue lisää kirjoittajasta »